divendres, 28 de gener del 2011

La Sima del Vapor


Aquesta singular cavitat d’Alhama de Murcia, presenta en el seu fons a -80 m una temperatura màxima de 43º i 100% d’humitat. És considera una "cavitat calenta" independent de la temperatura exterior, que cal visitar amb les adequades proteccions.




Per tal de contribuïr a la caracterització de les seves influències geotermiques ha estat objecte d’un recent treball sobre el seu microclima i la fixació del nitrogen pels cianobacteris, publicat per les botàniques Dolores Asencio i Marina Aboal en l’International Journal of Speleology de gener del 2011.
 


.
L’amic Paco Miret publicà en el seu bloc bibliogràfic una interessant noticia sobre aquesta cavitat que podeu accedir-hi amb aquest enllaç


També inserim la versió completa de l’article publicat a Subterránea pel Club Cuatro Vientos de Cartagena el 1998.


En la web Cuevas de Murcia, d'on provenen una bona part de les imatges que il•lustren aquest article, hi ha una complerta fitxa amb informació complementària sobre la cavitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.