dissabte, 8 de gener del 2011

Els Misteris de la Riera de Jafre (II)

Capítol II: Les grans cavitats

Al capitol anterior relatavem com anant a la recerca d'un avenc per a geo referenciar-lo amb les seves coordenades per a fer la fitxa corresponent pel Catàleg Espeleològic de Catalunya, i ens vam aturar a visitar la molt coneguda cova Negra del terme de Sant Pere de Ribes.

Arrel d'això vam notar l'existència d'una galeria superior al tram final de la cavitat, galeria que no sortia a les dues topografies prèvies existents.

En Manel i en Josep van fer una via d'escalada en artificial per accedir a la mateixa. S'explora i resulta ser una petita galeria amb un tram ascendent que fineix a la base d'una xemeneia.

Aixequem la topografia corresponent de tota la cova Negra, amb la novetat esmentada. Però també es va fer feina de recerca a l'exterior, recordem que contàvem amb el Talismà i altres bons prospectors com la Mari, en Moldes i en Truji.

Bé, anem pujant per la riera dividits en dos grupets rastrejant el llit i les vores, a veure si podem trobar el per ara, i per a nosaltres, misteriós avenc dels Arcs.

Passada una estona, albirem el coster dels Arcs a la primera cinglera i a la nostra esquerra, una arcada natural. En condicions normals no l'haguessin donat cap importància, però com som tafaners de mena, en Truji i jo puguem el dur coster fins arribar a l'esmentada arcada. Arribo primer i veig que té unes inscripcions on posa: BALMES DELS ARCS C.E.B.M.B. G.E. i un número 3 dins d'un cercle. Jo pensava: això del numeret i el cercle l'he vist en algun lloc i no recordo on. Vaig fent la topografia, intuint que alguna persona ja havia catalogat l'arcada, elevant-la al rang de "Balma", mentrestant en Truji que ja ha arribat per un lloc diferent, observa que dins d'un esbarzer es veu una mica de negror. Neteja ràpidament el que sembla l'entrada d'una cova i em crida que hi vagui.



Adreçats al lloc, al peu de l’arcada, observem una petita entrada semicircular que ens endinsa a una paupèrrima cavitat de sostre baix consistent en una saleta amb una mini-gatera a l’esquerra. La inventariem i fem les fotos i la topografia. Al final de la sala, hi ha una pintada amb el símbol del dòlar. A la boca trobem altra inscripció mig esborrada sembla que posa cov.. dels Arcs i un número 1 dins d’un cercle i les sigles CEBMB desconegudes per nosaltres, encara que aventurem que les dues ultimes sigles podrien ser Museu Balaguer.

Ara m'en recordo que la cova Negra té també una numeració amb el mateix color de pintura, alguna persona o grup ha fet una catalogació prèvia, pot ser l’estudiós Joan Virella a la seva recerca d'estacions prehistòriques?

Acabades les feines de recollir coordenades, fotografies i topografia, baixem amb el companys, que una mica més endavant i a la banda esquerra de la riera ens esperen, han trobat altre cavitat. Aquesta cova o coves, es veuen varies entrades, també té una inscripció amb la mateixa pintura que les esmentades.

Definitivament, un inventari de cavitats. La inscripció es: COVES DE LA RIERA i un número 2 dins d’un cercle. En Josep Lluís Moldes i jo ens fiquem pels estrets conductes i fem la topografia de la cavitat, donant un recorregut total de 17 metres amb un desnivell de +4 metres. La cavitat té tres boques, dues d’elles penjades a la cinglera. La boca d’accés és una boca doble, ja que immediatament a sobre n'hi ha un altre.


Entre tant, Cuenca, Truji i Mari continuen per la riera i troben i exploren el famós Forat d’en Bori.

Algú de l’equip prospector comenta: Estem fent un inventari de grans cavitats!!
Efectivament, després de que Truji i jo topografiem, el Forat o Forats, ja que te dues boques dóna el gran recorregut de 8 metres.

Cavitats molt, molt petites però catalogables pel seu interès arqueològic.

Al informe del Parc Natural del Garraf: “Modificació del Pla especial de protecció del Medi físic i del paisatge de l’espai natural del Garraf” amb el número de catàleg de jaciment 712 ens diu: “Forats de Sant Bori (d’en Bori) 2.01.2.1.2/Cova natural d’enterrament Inhumació col•lectiu -1800/-650 Estat de conservació: 4./Dolent”

Tal com passava a la cova Negra, el jaciment ha sofert una trista espoliació. No estaria de més contemplar un tancament d’aquestes dues cavitats per part del Parc Natural i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

Donem per terminada l'excursió amb la confecció de les fitxes d’aquestes 4 “grans cavitats”.

Noves dades ens confirmen que la feina no esta acabada ni molt menys: Hauriem de localitzar les pròximes coves del Coster Mitger i la cova del Duc.

I el misteri de l’avenc dels Arcs continua…














4 comentaris:

  1. i qui és el "Talismà"? si pot és que es pot saber....

    ResponElimina
  2. Sr Pastor, has de lleguir el capítol 1, allà ho posa.

    Father

    ResponElimina
  3. hola, ¿com es diu la cova de la imatge principal? perque la cova negre no es oi?
    merces

    ResponElimina
  4. A cada fotografia posa el nom de la cavitat, les imatges de la Cova Negra les pots veure l'anterior post: http://espeleobloc.blogspot.com.es/search?q=riera+de+jafre

    Enric

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.