dimarts, 11 de gener del 2011

Burgos desembre 2010 (4)


Parc Arqueològic d’Atapuerca

Des del centre de recepció d'Atapuerca, on també s'ubica una exposició, vam anar cap a les afores del poble, per arribar al parc arqueològic. Un recinte temàtic pensat per a interactuar amb el visitant. Aquí té un paper fonamental la nostre guia, una pedagoga excel•lent que ens ajudà a assimilar el que ja hem pogut intuir en el jaciment i l'exposició. La demostrada habilitat tot reproduint amb les seves mans les tècniques prehistòriques mereix la nostra admiració.


La primera parada són les empremtes de l'evolució, una espècie de passeig de la fama amb petjades de peus, des del primer homínid encorbat fins a la petjada de l'home en la lluna. Una bona manera d'explicar la millora en la forma de vida, des dels primers pobladors fins als nostres dies, i el progrés tecnològic des de l'origen.


El següent pas és una aproximació a l'ús primitiu d'eines: com fabricar destrals, ganivets o talls perfectament tallants a partir de cants rodats, com tallar el sílex o com aprofitar fins a l'interior dels ossos, la medul•la, quan el menjar escasseja.



Bifaz


El viatger serà testimoni de les tècniques dels primers homes per plasmar les seves emocions en les parets. Art rupestre a partir d'aigua, argila, petits tubs pels quals bufar i les seves pròpies mans.




Al parc arqueològic s'ha recreat un poblat prehistòric, amb les seves cabanes i els seus monuments funeraris, que poden contemplar des de l'interior. Aprendre a caçar tirant amb arc i fletxes i amb llança i conèixer els passos per fer foc, transporten el visitant a un món ancestral.








Encara que no és parada obligada, el parc ofereix la possibilitat de jugar a ser investigador, aprenent a utilitzar la brotxa per trobar ossos enterrats. Es tracta del taller d'excavació, una autèntica escola d'arqueòlegs, ideal perquè els més petits facin els seus primers passos com a cercadors de fòssils

Un vídeo emés per TVE "España Directo"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.