divendres, 15 d’octubre del 2010

Resistència de les cordes

Eric Sanson publicà en la pàgina del Speleo Secours de l’Isere un article sobre el desgast de les cordes en una situació real al Gouffre Berger. En aquesta experiència la corda va ser utilitzada 400 cops (anada i tornada) en quinze dies. En un tram en ple buit, a prop del fons del pou, és va trencar la “camisa” de la corda.

La corda es va tallar en trams de 2 metres i s’analitzà, tram per tram, en el laboratori de Petzl, aquest son el resultats.

Conclusió: El pas repetit per una corda debilita la seva resistència, especialment en la zona de frenada del descensor. Una ruptura de la “camisa” pot aparèixer aleshores en ple descens. Tot i sense fricció, la corda pot haver perdut les tres quartes parts de la seva resistència original. La ruptura de la funda és el que motiva el rebuig de la corda abans que es converteix en perillosa, aquesta és una característica essencial que explica l'absència gairebé total del trencament de la corda durant l'ús normal de l'espeleologia



L’amic Josep Guarro ens recomanà la lectura i difusió d’un interessant article i banc de proves sobre la resistència de cordes publicat per en Miguel Castro i Manuel Jiménez, en la pàgina del grup Tritón (abril 2010).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.