divendres, 29 d’octubre del 2010

Il·luminació made in xina‏


Tot va començar llegint un fòrum de bicicleta de muntanya. Parlaven de unes fantàstiques llanternes, que es podien aconseguir a una web xinesa anomenada Dealextreme i que duien el nou led P7. El rendiment es variable en funció de les bateries i el circuit regulador, però tranquil·lament podem obtenir 400 lumens.

Per fer-nos una idea el Duo 14 de Petzl dona 80 lumens.Vaig comprar-ne una a veure que passava, era una Aurora AK-P7-5. La vaig adaptar al casc i tots ens vam quedar sorpresos del rendiment de la mateixa. Feia gairebé la mateixa llum que un caríssim Scurion, pel módic preu de uns 50 €. Evidentment no es pot comparar l'acabat de un Scurion, però el que si es evident es que el preu es molt mes accessible.

En poc temps en vaig adquirir unes 40, per companys que n'anaven demanant així que la veien. L'ús de les mateixes a portat fins i tot a descobrir noves sales, que havien passat inadvertides amb les llums tradicionals.

Poc a poc, hem anat descobrint solucions mes còmodes, per dur-ho al casc. En Lluís Jimeno va ser el primer. Magicshine que en principi fabrica models adaptats a la BTT, te uns models força adequats. Un d'aquests es el HA-III Cree SSC P7-C (SXO). Fins i tot pel que no sigui gaire manetes tenen cintes per dur-lo al casc Head Strap for SKU 29489. Si volen tenir controlada la bateria que ens queda, tenim un model que porta un pantalla LCD el MJ-836 HA-III SSC-P7

Un altre fabricant xinés, que esta destacant per elaborar frontals estancs,complint l'estandard  IPX-8 (es poden sumergir un metre dins l'aigua) es Fenix . Compta amb dos models destacables, el mes veterà es el HP10, que normalment treu 120 lumens i en mode turbo 225 lumens. Com accessori podem adquirir un difusor, que dona millor llum per progressar per la cavitat i sense molestar als companys. I com a novetat tenim el HP20, que es una versió mes evolucionada del primer model i mes robusta. Tots dos models son una excel·lent opció per progressar per cavitats, si no tenim necessitat de il·luminar llocs molt llunyans. Curiosament els millors preus s'obtenen adquirint-los a una web canadenca, es tracta de Fenix tactical. Sobre els 46 € el HP10 i 84 € el HP20.


Tot sovint quan coincidim amb altres espeleòlegs  i veuen aquests llums, s'interessen pels mateixos. Amb aquest article pretenc compartir amb tota la comunitat, que segueix habitualment aquest bloc, quelcom que crec els pot ser de força utilitat. 


David Poca

7 comentaris:

  1. crec que al carburer ja l'an rematat del tot.

    ResponElimina
  2. Estic segur, que amb un any els fabricants xinesos ja trauran frontals amb 1000lumens per preus raonables.

    ResponElimina
  3. Potser per alguns el carburer el deixaran de fer servir pero.....
    Las avantatges del acetile sobre la electricitat no es nomes lluminica el carburer ens proporciona una font de tenperatura per la reaccio de aproximadament de 250 watts a 500 wats de potencia que va de meravella per cavitats de grans dimensions i fredas
    Personalment nomes el agafo molt de tant en tant
    Despres de quasi 2 anys de portar una aurora a sobre que de fet va genial fara un temps que vare fer unes mesures amb luxometre ( aparell que medeix la intensitat de la llum )
    Donant uns resultats de
    450 lumens amb habitacio de 50 m2
    100 lumens amb nau industrial de 200 m2
    En la mesura feta amb luxometre a 1 mtre del casc
    Cordialment J Coma

    ResponElimina
  4. Com has fet per adaptar la al casc ??

    ResponElimina
  5. Prou facil...
    2 grapas de pvc per tub de 25 mm electric i collades al casc
    Personalment ho tinc de tal forma que la rosca on va ficada la bateria no agafi a la brida,despres la tinc assegurada amb una microbagueta
    Cordialment: J Coma

    ResponElimina
  6. que tal se comportan con humedad, se pueden sumergir?

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.