diumenge, 1 d’agost del 2010

Museu de l’Evolució Humana (Atapuerca)

El burgalés Museu de l'Evolució Humana, a 15 quilòmetres d'Atapuerca, ha obert el 13.07.10 amb un equipament de 12.000 metres quadrats a la riba del riu Arlanzón i una inversió de més de 70 milions d'euros; la instal•lació persegueix, segons els seus gestors, relatar de manera atractiva la suggerent peripècia existencial de l'espècie.


El museu, que és considerat pel seu director, Javier Vicente, l'obra més important de Burgos després de la catedral, farà sortir a la llum una selecció dels 200 millors fòssils de les excavacions dels últims 30 anys, guardats fins ara amb pany i clau. «Serà l'únic museu del món amb restes originals i anirà incorporant-hi els nous descobriments», va explicar el professor José María Bermudez de Castro, director del Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana i dels jaciments d'Atapuerca, juntament amb els professors Eudald Carbonell i Juan Luis Arsuaga.

Arsuaga va subratllar que no es tracta del clàssic «museu d'ossos», sinó que tot el que hi ha exposat està integrat. «Res és casual. Quan hi entres sembla que estàs sortint a l'horitzó. Els visitants podran utilitzar elements interactius, amb una reproducció a escala de les excavacions fins al punt de tenir la sensació que estan cavant», diu.

Quatre enormes prismes coberts amb capes vegetals que representen la flora i la fauna de la zona reben el visitant. El nivell inicial recrea l'ambient de les quatre coves originals del jaciment (Sima del Elefante, Gran Dolina, Galería i Sima de los Huesos). Allà, recolzades amb divers material multimèdia suficient per donar la classe pràctica d'arqueologia més completa, hi ha les joies de la corona: Miguelón i 28 cranis més de l'Homo heidelbergensis, la destral Excalibur, la pelvis Elvis... Tot el museu està dissenyat com una caixa de llum, però en aquest nivell és especial: s'aconsegueix crear una penombra per convidar a la reflexió.

La visita continua en el nivell zero, en què es fa un homenatge al món de Darwin, puntal científic de l'estudi de l'evolució humana, i al desenvolupament i la funció del cervell, amb un important apartat per a Ramón y Cajal. Al costat de la recreació del cervell, en un espai circular, s'hi pot veure el gran espectacle dels homínids més representatius a mida natural, recreats sobre la base científica dels ossos trobats als jaciments.

Més convencionals, els nivells 1 i 2 recreen la importància del foc, l'avanç del simbolisme, l'art i els aspectes socials en aquells primers homínids, «caníbals per necessitat», segons Arsuaga. A la planta superior es recreen els ecosistemes de l'evolució, des del foc fins a la ignició dels coets espacials.

«Tots els museus s'envelleixen l'endemà d'haver-se obert, però aquest no», sostenen els tres codirectors dels centres d'investigació. El nou projecte parteix de la idea de vincular la ciència a la cultura i al medi ambient, superant divisions gremials antiquades. «La didàctica forma part de la seva concepció. És el primer museu i únic del món d'aquestes dimensions dedicat a l'evolució humana. Amb un desplegament informatiu i visual sense precedents, serà un lloc de referència mundial en tot el que fa referència als avenços i els descobriments de la nostra espècie com a producte de l'evolució i com a espècie cultural i tecnològica», va vaticinar Arsuaga.

El nou museu preveu intensificar la seva col•laboració amb institucions nacionals i estrangeres. S'han fet exposicions amb els museus de Nova York i Pequín i al mes d'octubre es firmarà un agermanament amb el Museu Zhoukoodian, també de Pequín.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.