dissabte, 17 d’abril del 2010

El bisó de la Cabosse

La gouffre de la Cabosse (Divone les Bains, Ain, France) és una petita cavitat de 8 metres de fondària, que es situa prop d’una pista d’esquí de fons en la reserva natural de l’alta cadena del Jura dins del parc natural regional... i és un veritable abocador de deixalles que els espeleòlegs van buidant periòdicament.

Per sorpresa en la darrera operació de “depollution” (5 i 6.09.2009) sota 2 metres cúbics de deixalles (s’extragueren 50 sacs) es feu una troballa paleontològica interessant en extreure una bona part d’un crani de bisó Priscus.

Aquest mamífer mai no havia estat gaire estes per la regió, però entre els segles XII i XIII en la petita era glacial, varen abandonar aquest territori desplaçant-se cap el nord. De fet els darrers exemplars viuen avui en una reserva en Polònia.


La premsa regional s’ha fet reso d’aquesta noticia (Dauphiné libéré del 15.04.2010) i es preveu que en breu es pugui datar l’antiguitat d’aquestes restes amb carboni 14 i emprendre una campanya d’excavació per exhumar-hi les altres que s’hi puguin trobar.


1 comentari:

  1. Hello,
    After observations and measurment... carbon datation (3019 / 2890 BC Néolithic récent to end) comfirm the specie: the discover is Bison bonasus Linnaeus not Bison pricus as wrote, the steppe wisent became extinct in the late Pleistocene ;O)

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.