divendres, 22 de gener del 2010

Cova de Vallmajor

Aquest dijous 21.01.2010 hem anat a la Vallmajor, a recollir Troglocharinus per l’estudi de l’ADN i també per que el Benito pogués conèixer la cavitat que es troba molt a prop don estiueja la seva família. La colla érem el Benito, el Jordi, el Julià G., el J. Julià, la Valeria, el Víctor i el Vizu, en total 7. El Cantons, per imponderables de darrera hora no ha pogut venir, però sabent que “espiritualment” també estava amb nosaltres afegiré tres fotos que li vaig fer en una anterior visita que férem el 11.11.06.


El itinerari d’accés amb vehicle es pot fer seguint el GR92 molt ben senyalitzat, que es deixa després de superar la “masia” d’Escansa. Poc més endavant cal agafar la bifurcació esquerra que en poc més de 10 minuts de camí pel pla ens duu a la cavitat.


La cova deu la seva celebritat a les seves pintures rupestres, protegides per un tancat. La cova va ser estudiada l'any 1959 per E. Sunyer, J. Vicente i E. Boixadera des d'un punt de vista geoespeleològic. Durant aquests treballs, es va descobrir la sala on es troben les pintures. Aquestes, però, no van ser descobertes fins el 2 de novembre de 1961 pel Sr. Josep Ma Solé, aficionat local. Posteriorment, i durant el mateix any 1961, les pintures foren estudiades per S. Vilaseca i es decidí tancar la cova com a mesura de protecció. Avui en dia la cavitat només conserva restes de la tanca i es molt freqüentada.


Les coordenades de la boca son 31T, X0372243, Y4566337 i l’altitud 334 m d’acord amb la lectura del Garmin GOSmap 60CSx. El seu recorregut es de 395 m i la fondària màxima es de -67 m. A mitja cavitat després d’un passos arrosegats hi trobem un pou subvertical d’uns 15 metres que constitueix la única dificultat que necessariament cal equipar. Donada la pendent de la cavitat propera als 45º en molts punts i prou fangosa, s’agraeix instal•lar alguna corda addicional per superar més fàcilment aquestes rampes relliscoses.


Protecció legal
Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN).
Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español.
Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català.
Patrimoni Mundial. UNESCO, desembre 1998.Núm. Registre Bic: R-I-55-0501

Bibliografia citada
SUÑER, E.; VICENTE, J.; BOIXADERA, E. (1959).- "Estudio geoespeleológico de la cueva-sima de Vallmajor" Speleon (10-1/2):3-32
VILASECA, S.; SOLE, JM; MONTSERRAT, J. (1961) – “la Cueva de Vallmajor y sus Pinturas Rupestres” Inst.Est.Tarraconenses. 40 pàgs,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.