divendres, 20 de novembre del 2009

Dues cavitats en la riera de Corbera

A la revista Carbonato 3 (1983) del GERS és publicà un complert treball de titol Contribució al coneixement espeleo-tectònic de la riera de Corbera, on s’estudien tot un conjunt de cavitats produides per la fracturació i l’esllavissament de les dolomies grises del muschelkak inferior, en el terme municipal de Cervelló (Baix Llobregat).

El passat dijous 12.11.09 hi anàrem a donar una ullada, fer-hi quatre fotos i recollir fauna.


L'avenc de Can Montmany o avenc Palacios



L’aproximació gairebé a la carretera que des de La Palma de Cervelló puja vers Fontpineda ens obliga a fer una petita grimpada fins la caòtica boca de l’avenc de la Cabra, i d’aquí resten pocs metres fins l’avenc de Can Montmany, localitat tipus del coleòpter cavernícola Troglocharius Ferreri, ssp Pallaresi que era el nostre primer objectiu.













Cova del Dos




Aquesta fou la segona cavitat visitada, força més interessant per la seva morfologia i recorregut.

La magnitud del procés de lliscament dels blocs fracturats, la fan la cavitat mes interessant del sector.

Malgrat això, l’accés és incòmodament selvàtic i en un tram ple de deixalles de les properes cases de la urbanització. Es molt polsegosa i no hi trobarem la fauna que recercava en Jordi. El que si trobarem fou restes d’ocupació moderna, botelles, galleda i un matalàs! ...i les malauradament habituals pintades.

Es una llàstima però les cavitats que no exigeixen material per la visita, i endemés properes a nuclis habitats, acaben recollint les mostres de la incivilitat del personal.







Realment no se’n es conscient que cal preservar el patrimoni natural en tots i cadascun dels seus indrets, i per això nosaltres espeleòlegs tenim que donar-hi exemple procurant que les cavitats restin tan o més netes després de les nostres exploracions.
Reflexionem-hi: carbur, punts fix de topo o d’orientació, instal·lacions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.