divendres, 7 de novembre del 2008

Convocatòria per a sortida especial

La Federació Catalana d’Espeleologia està organitzant una sortida amb nois i noies amb disminució psíquica a la Cova Simanya (Sant Llorenç del Munt/Montcau) pel proper dissabte 15 de novembre de 2008.

Fan una crida als federats que desitgin participar en l’activitat, per tal que es posin en contacte amb secretaria o bé al teléfon 629.59.37.47.

Places limitades 25 a 30 persones.

Espeleo donacions

Considerareu qüestionables les peticions de donacions genèriques, però avui us presento dues iniciatives recents relacionades amb l’espeleologia, per si la crisi encara us permet col·laborar en una causa singular:

Una milla remuntant corda

Per ajudar en projectes contra el cancer, l’espeleòleg Rob Eavis, i excel·lent fotògraf de la Sheffield University Speleological Society, ha realitzat aquesta activitat per a recolectar donacions amb la seva remuntada de corda.

Ha escollint la fantástica vertical del Titan Shaft (142 m), la major de la Gran Bretanya que ha calgut fer-la 9 cops consecutius.





La recerca d’en Alain Bellini

La família d’aquest conegut espeleosub resident a Malta vol recollir recursos suficients per tal de finançar una recerca exhaustiva del cos de l’Alain en les cavitats submergides de l’illa, que sembla que ell escollí com la seva darrera immersió.










Espeleobloc en xifres

Atenent a diverses peticions, que demanen com va evolucionant el bloc, us resumeixo algunes dades bàsiques referides al dimecres 5.11.2008:

(estadístiques registrades per Histats)

Visitants totals: 32.160

Visitants diaris: mitjana superior a 100 (màxim 143)

Visitants procedents d’altres llocs web: 17%

horari d'accés (5.11.08)

Origen dels visitants

Articles diaris mínim: 1
Articles diaris màxim: 3
Articles setmanals: mínim 7
Articles setmanals: màxim 14
Articles publicats: més de 612
Data inici espeleobloc: 15.04.2007

dimecres, 5 de novembre del 2008

Dins la Mare Terra


Aquest àlbum de fotos editat pel científic, espeleòleg i fotògraf Max Wisshak és interessant no solsament pels espeleòlegs, sinó també i sobretot per a les persones que estiguin interessades en la natura i que vulguin fer una mirada a la bellesa del nostre món subterrani.

- Prefaci pel professor Ernst Waldemar Bauer (escriptor, biòleg, publicista de cinema documental i televisió)

- Introducció "Arribar al fons de les coves" per Max Wisshak (geòleg, paleontòleg i fotògraf)

- Pròleg "Un viatge a l'Interior" per Angela Lang (espeleòloga i fotògrafa)

-Pròleg "Llum a la foscor", per Jean-pierre Bartholeyns (cap del departament de conservació de les cavitat de la "Unió Internacional d'Espeleologia)

ISBN 978-3-934020-67-2
dimensions 24 x 30 cm
152 pàgines a tot color amb 144 fotografies.
textos en Alemany, Anglès i Francès
preu de 49,90 euros (incl. IVA)

dimarts, 4 de novembre del 2008

Dones i espeleologia

En aquests dies en que és desperta l’interès per la participació de les dones en l’exploració espeleològica, us faig un petit resum d’una veritable pionera.

Poldi Fuhrich (1898-1926)

La Poldi Fuhrich nascuda a Salzburg /Austria fou una de les principals exploradores dels anys 20, evidentment això representa una formidable realització per una dona en aquell temps. Cada any des del 1919 fins el 1925 es situà al capdavant de les noves exploracions en l’austríaca Eisriesenwelt.

En 1925 fou una de les espeleo-topògrafs de la irlandesa Poulnagollum river cave. Realitzà campanyes d’exploració de cavitats a França, Alemanya, Moravia, Dalmacia, Eslovènia i Brasil.

A l’edat de 28 anys morí en accident espeleològic explorant la Lurgrotte a Àustria.

Veieu unes fotos de les seves campanyes del 1921.


Recomendació Bibliografica

Poldi Fuhrich (1898-1926): Female pioneer of severe cave exploration. Cave and Karst Science, 33 (31):119-128


Les espeleòlogues a Espanya

La Loreto Wallace interessada per la situació espanyola, que manté també una proporció desigual de dones 18% / homes 82%, presentà en el portal del GES de la SE Màlaga, un article que sota el titol “La Espeleologia ¿masculino plural? fa una primera reflexió rescatant de l’oblit algunes de les pioneres de l’estat.



Aquí teniu l’enllaç a l’article citat.

Ara la Federación Española de Espeleología convoca pels dies 21 a 23 de novembre d’enguany unes primeres jornades dona i esport.



La situació a França


A la capdavantera França la situació ha estat estudiada amb més profunditat per Cecile Morlec 2004.

Actualment cal destacar que la presidenta de la Fédération française de spéléologie (FFS) és la Laurence Tanguille de Lyon i la vicepresidenta l’Annick Menier de Périgueux.


Evidentment és un pas molt important per millorar la visibilitat de les dones espeleòlogues.

Potser, finalment, les coses estan canviant i poc a poc anirem cap a la una necessària paritat?

Jornada Ecológica a Getafe

La Cova d'Altamira. Vídeo recreació.

Produït per Artehistoria us presento un vídeo/recreació de la Cova d’Altamira i tot seguit trobareu el text en català de la locució d’aquest petit documental.



En el Paleolític Superior, fa entre 18.000 i 14.000 anys, la Cova d'Altamira va estar habitada per poblacions d'Homo sapiens sapiens.

La cova es troba situada a la part alta d'uns dels suaus tossals que envolten la vall on s'emplaça actualment Santillana del Mar, a Cantàbria. L'entrada de la cova tenia una àmplia boca de 20 metres d'ample i sis d'alt, que donava accés a un vestíbul d'uns 200 metres quadrats. Aquest espai era el lloc d'habitació, estant il·luminat per la llum del dia. Aquí es realitzava la vida entorn de llars, sent un lloc ple d'activitat i objectes d'ús quotidià.

Els seus pobladors vivien de la caça, la pesca, la recol·lecció i el marisqueig. Vestien prendes molt diverses confeccionades amb pells d'animals, que els protegien del clima fred. La seva indumentària no es diferenciava substancialment de l'actual: pantalons, casaques, caputxes, impermeables, bótes... Les seves vestimentes s'adornaven amb penjolls i objectes d'os, closques o dents. Per a la seva feina diària, disposaven de nombrosos instruments en sílex, os i asta, especialitzats per a cada ús com a ganivets, raspadors, punxons, arpons, atzagaies, agulles, burins, etc. El foc de les llars els proporcionava llum i calor, els servia per espantar les feres i cuinar aliments. S'il·luminaven també amb llums de moll: en un recipient el moll servia com a combustible i fibra vegetal com a metxa.

L'interior de la Cova no estava habitat. La cova en total té un recorregut complex de 270 metres i un traçat irregular a través de diverses sales, totes elles amb pintures i enregistrats paleolítics. Es distingeixen en ella quatre parts: el Vestíbul, la Sala de Policroms, la Foia i la Cua de Cavall. De totes les àrees, la Sala de Polícroms es la més execpcional per albergar una de les millors col·leccions d'art rupestre del món.

Aquesta sala va ser considerada per Breuil la Capella Sixtina de l'Art Paleolític i on es localitzen els famosos bisons. En aquesta sala es conserven bisons, cavalls, cérvols, mans, antropomorfs i signes, pintats i enregistrats, dels períodes solutrians i magdalenià. Les pintures i enregistrats estan situats al sostre de la sala, l'altura de les quals oscil·la entre 0,70 i 2 metres.

Per confeccionar-los, primer s'enregistraven i dibuixaven amb carbó el contorn exterior i alguns detalls anatòmics. A continuació, s'aplicava el color vermellós de reompliment. Sobre aquesta massa cromàtica, es realitzaven raspaments per separar plans i donar relleu a l'anatomia.

L'ocupació del relleu natural i la textura de la pedra ajuden a donar realisme a la figura. Molt s'ha elucubrat sobre el sentit de les pintures. Els especialistes consideren que són manifestacions d'alt valor simbòlic, podent servir com a figures totèmiques, elements propiciatoris o ritus de fecunditat, entre d'altres teories. Actualment es pensa que, en tractar-se d'una manifestació cultural tan estesa en el temps i l'espai, és difícil fer cap lectura sobre el sentit i significat d'aquestes figures.

Enllaç amb un post anterior a l’Espeleobloc.

dilluns, 3 de novembre del 2008

Jornades Espeleologia Científica Belga 2008

Enllaç a la pàgina de les jornades.

Sótano de las Golondrinas

Novament parlem d’aquesta cavitat, visitada per multitud d’espeleòlegs atrets per l’espectacularitat del seu descens, i aprofitem per incloure el fragment de vídeo de la BBC en versió castellana, que ja està disponible a la xarxa.

El Sótano de las Golondrinas és una cavitatl localitzada al poblat d'Aquismón pertanyent a l'estat mexicà de Sant Lluís Potosí. Famosa per la seva vertical aèria de 376 m, presenta una boca notòriament més estreta que el fons, donant-li una forma general cònica.

L'obertura superior d’aquest fantàstic pou, té un diàmetre pròxim als 60 metres, mentre que el fons té una llargada màxima d'uns 300 metres per 60 d'ample en la part més estreta.

Aquesta cavitat també té la peculiaritat de ser un refugi natural d'ocells, i que contràriament al que el seu nom implica, no són orenetes (golondrinas). En realitat son falcillots (encara que no falcillots comuns, Apus apus, ja que aquests són ocells del Vell Món), que solen ser confosos amb les vertaderes orenetes. També niuen una mena de lloros (Aratinga holochlora), localment anomenades Cotorres de cova.



La gran afluència de visitants va arribar a posar el perill les espècies que viuen aquí i un estudi d'impacte ambiental de la Universitat de Sant Lluís Potosí va diagnosticar que algunes espècies estaven en perill d'extinció, sobretot amb l'arribada dels saltadors BASE, que envaïen no sols les tradicionals línies d'ascens i descens dels espeleòlegs sinó tot l'espai aeri que usaven per entrar i sortir del seu hàbitat.

Aquestes son les tarifes actuals i les regles de visita:


Tarifes
Entrada al recinte: $10 pesos per persona
Acampar: $40 pesos per tenda
Descens a la cavitat: $40 pesos per persona.


Regles:

L'horari de descens és de 10 a 15 hores. Si es pensa quedar a acampar en els fons és necessari que algú en superfície retiri la corda abans de les 18:00 hores, perquè no s'han de deixar les cordes en l'horari en que els ocells tornen als seus nius.

Si no es pensa acampar s'han de verificar els temps d'ascens, perquè tots surtin abans de les sis de la tarda



Si l’espeleo-aventura va cap aquí, que no els passi res!

dissabte, 1 de novembre del 2008

Bestioles plastificades

La secció de biologia de la Nacional Speleological Society (USA) ha editat una sèrie de 9 targetes plastificades a doble cara, impermeables, que contenen 17 fitxes per ajudar a la recerca, identificació i aprenentatge de la fauna cavernícola.

Estan a la veda al preu conjunt de 5 $ i es poden adquirir en aquesta adreça.

En aquest post reprodueix-ho una selecció de les que m’han semblat més interessants.


És una iniciativa interessant, tant de bo, que els nostres companys bioespeleòlegs procuressin la traducció i/o adaptació d’aquest material al nostre entorn.

I perquè no, també caldria fer d’altres series sobre multitud de temes que orientin als espeleòlegs “in situ” a identificar fàcilment el patrimoni biològic i geològic que caracteritza les cavitats subterrànies naturals.