dimecres, 25 de juny de 2008

Vellmarí

El vellmarí, en castellà la foca monje ( Monachus monachus ) que havia colonitzat tota la Mediterranea, és considerava desapareguda en el nostre entorn més proper. Aquest mamífer marí que per resistir-se a l'acció depredadora de l'home trobaba refugi en les cavitats costeres, ha estat objecte de nombrosos projectes de reintroducció a les illes.


El somni de Sargatal (de la Fundació Territori i Paisatge), “l’estrella de les reintroduccions”, és poder tornar les foques, els vells marins, a les nostres costes, i més concretament, a les de Menorca, Cabrera i el cap de Creus (Alt Empordà).

La idea és rescatar exemplars de la colònia que el vell marí té al cap Blanc (Mauritània) i reintroduir-los progressivament a la costa mediterrània, començant pel cap de Gata, continuant per Cabrera i Menorca per acabar al cap de Creus, al 2014.

Tambè el Govern balear ha estudiat en diferents moments la possibilitat de reintroduir aquest mamifer considerat una de les deu espècies del món en perill d'extinció.

L'octubre de 2005, una delegació de la Conselleria de Medi Ambient del Govern va viatjar a la Reserva Natural de les Illes Desertes, a l'arxipèlag de Madeira, per conèixer un projecte de recuperació de l'espècie, que ha permès l'existència d'una colònia d'entre 25 i 30 exemplars en aquest lloc. Un any després, el setembre de 2006, el llavors president de l'executiu, Jaume Matas, va anunciar la possibilitat que el Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera pogués ser utilitzat com a hàbitat per a la recuperació de l'espècie.


Troballa del 15.06.2008

Un bussejador palmesà, Álvaro Garí, ha albirat en la reserva marina de l'Illa del Toro (Calvià) una foca monjo, animal que es creia extingit de les aigües de les Balears des dels anys cinquanta.

L'encontre amb l'espècimen, d'un poc més de dos metres de longitud, “de color clar gairebé blanc” i amb les característiques de l'espècie de la foca monjo, es va produir el passat 15.06.08 diumenge al migdia, de forma fortuïta.


El submarinista, veterà coneixedor de la reserva del Toro, havia sortit a gaudir d'una jornada de busseig recreatiu amb un grup d'amics, segons ha explicat en declaracions, quan es va topar amb aquest exemplar de foca monjo, del qual es calcula que poden quedar uns cinc-cents exemplars a tot el món.


L'albirament del diumenge en Toro es va produir al final d'una immersió, quan el bussejador va veure “entrar una cosa gran a la cova que es troba en el costat de ponent de l'illa” i es va dirigir cap a allà “per comprovar de què es tractava”.

“En entrar a la cova, un recinte petit, d'uns tres metres de profunditat, vaig veure una cosa blanca i vaig pensar que seria algun tipus de balena o catxalot malalt o encallat perquè estava quiet, en posició vertical, amb la cua cap al fons”,
ha relatat Garí.
El bussejador es va aproximar a l'animal: “I quan estava a mig metre de distància, es va girar bruscament cap a mi, amb la boca oberta i vaig veure clarament que era una foca”.

La sorpresa “va ser per als dos”, ha assegurat Garí, que ha explicat que l'animal va començar a nedar per l'interior de la cova, allunyant-se d'ell i mirant-lo, moment que el bussejador va aprofitar per realitzar algunes fotografies.

Garí i la foca van romandre en l'interior de la cova “per uns deu minuts”, abans que un altre bussejador entrés al recinte, cosa que va espantar l'animal, que “va sortir nedant a tota velocitat”.


El bussejador ha assegurat que “mai abans” no havia vist una foca a la zona i ha advertit del perill que pot suposar per a aquest espècimen “l'almadrava de pesca ubicada en la pròpia reserva, on podria quedar enganxat.”
Els dos últims exemplars de foca monjo, coneguda popularment com “vellmarí”, dels quals es té constància a les Balears, van ser exterminats a Mallorca el 1958, un d'ells sacrificat entre les xarxes dels pescadors de Cala Mondragó, a Felanitx, i l'altre mort a trets per la Guàrdia Civil a Cala Tuent, a Escorca.La Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears amb col·laboració de la Fundació Aspro Natura – Marineland Mallorca edità un còmic educatiu sobre l'especie protegida del Vellmarí que ens plau reproduir a continuació.

2 comentaris:

  1. Parlan amb els pocs pescadors de l´Hospitalet de l´Infant, he sentit el comentari que no fa gaires anys, vint o trenta, encara es podía veure alguna foca monge al voltant del la platja del Torn. També m´han comunicat la presencia de focas en Cala Ronyosa i la platja del Canó, entre l ´Hospitalet i l´Ametlla de Mar, al final dels anys 90.
    Floren.

    ResponElimina
  2. Els pescadors de l'Hospitalet de l'Infant l'anomenàven "lo peixot". Allà encara s'anomena la Cova del Llop Marí, bon amagatall pel vell marí, ara ben concorregut, sobretot a l'estiu.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.