dijous, 8 de maig del 2008

Congrés Andalús d'Espeleologia


Durant el transcurs del pont del dia del treball, s'ha celebrat a Priego de Córdoba el 2on. Congrés Andalús d'Espeleologia.

M'ha sorprès, molt positivament, l'abundosa presència de participants, com l'alt nombre de ponències (43) i la diversitat i bona qualitat de la majoria d'aquestes.

Hem de destacar la implicació de la Federació i els clubs andalusos, junt als especialistes, provinents d'estaments científics, estudiosos del carst i d'altres matèries que donen el veritable significat a l'espeleologia.


La conferencia inaugural fou pronunciada per Adolfo Eraso Romero, director científic del congrés. Després, Eraso, seguí el desenvolupament de totes les comunicacions, sent el principal animador d'aquestes.

De les darreres exploracions a aquesta comunitat, destaquen les del complex Arroyo de la Rambla, Jaén, on s'han topografiat 8.681 m i explorat al voltant de 10 km.


A la Sierra de las Nieves, Màlaga, a més del nous treballs post sifó, s´ha localitzat un nou accés superior que li dóna 1.112 m de desnivell a la sima GESM.


A la mateixa serra, s'han assolit 772 m de fondària a la Sima Prestá i 658 m a la Sima del Aire.

En els guixos de Sorbas, Almeria, s'ha ampliat el catàleg fins a les 1.500 cavitats!. A la Cueva del Agua s'han topografiat 7.270 m, estimant-se que el seu recorregut s'apropa a la desena de quilometres.

A les ponències bioespeleològiques s'han presentat els catàlegs d'invertebrats cavernícoles de Jaén i els dels quilopods de Córdoba. També un estudi de l'habitat del gallipato.

El destacat hidrogeòleg valencià Josep M Calaforra, va presentar la proposta per a la creació del Parc Natural Subterrani del carst de guixos de Sorbas.


L'espeleòleg del Quèbec, Luc Le Blanc, que ja va presentar una ponència sobre el mateix tema al Congrés Català, va fer una demostració del seu programa topogràfic Auriga.


Víctor Ferrer, junt amb en Robert, van projectar un documental de l'obra que estan elaborant sobre les cavernes del Mediterrani. Van deixar instal·lada la seva exposició fotogràfica, itinerant, a la casa pairal del president de la república, Alcalá Zamora.


Els altres catalans que van assistir foren, Hilari Moreno, en representació de la nostra Federació, acompanyat de la seva senyora, jo mateix, com col·laborador de l'organització a l'exposició del Centro de Documentación y Museo de la Espeleologia, situat en un envelat de 75 m². També va assistir el president de la Federació Valenciana.

Els companys andalusos no s'han oblidat de les principals contribucions dels grups catalans pel coneixement del seu carst. Així al llarg de diferents ponències foren nomenats l'ERE-CEC per la seva col·laboració a l'exploració de la GESM, el SIS-CET per els seus treballs als guixos de Sorbas, i el GE de Badalona per la seva catalogació a els Velez i per donar notícia i documentació per a emprendre l'exploració al complex Arroyo de la Rambla.

A l'acte de cloenda fou presentat el llibre El Karst en Andalucia, coordinat per JM Calaforra i JA Berrocal, format per diferents apartats elaborats per especialistes en els seus temes.

Eraso fou nomenat membre d'honor de la FAE. Foren repartides diferents tipus de distincions a tots els espeleòlegs andalusos que han format part de la Federació durant vint-i-cinc anys.

Al llarg de les jornades assistiren personalitats implicades a les diferents branques de les investigacions espeleològiques, per exemple, Emiliano Aguirre, premi Princep d'Asturies.

És notable el recolzament i suport econòmic que rep la FAE de diferents administracions comunitàries i municipals d'Andalusia. Això fa que molts científics i clubs puguin emprendre i desenvolupar els seus projectes espeleològics amb la confiança, també, que aquests es podran reflectir als mitjans de divulgació i difusió.

Fotos del "Complejo del Arroyo de la Rambla" (SGEG)



Clausura



De ben segur que l'organització de la FAE i els seus espeleòlegs han fet possible que les administracions s'adonaren de la importància de l'espeleologia com un complement més a les investigacions de les ciències naturals.

F. Miret

1 comentari:

  1. Enhorabuena por seguir manteniendo la página de espeleo más interesante que conozco, seguid así...

    Un Andaluz del SGEG y GEA, que entiende Català.

    Saluts

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.