divendres, 4 de gener del 2008

Avenc del Pla de Périllos

La revista Descobrir Catalunya, en el seu número 116, gener del 2008, publica una doble pàgina, amb text d’en Pere Antoni Pons i fotografia d’en Roger Rovira sobre “l’avenc del pla de Perellós”.

Aquest avenc, o “barrenc” segons els topònims locals, és una de les cavitats més visitades dels de la Catalunya del Nord, a les Corberes d’Òpol, ben a prop de les rosselloneses terres de la Catalunya septentrional.

El 22 de maig del 1977 diversos companys de la SIE dins d’una campanya al massís topografiarem la cavitat que fou publicada en l’EspeleoSIE 21 (1978).

Després d’una boca de 8x17m, es baixa per un pou de 37 m arribant a una espectacular sala de 110 x 60 m, de sostre parabòlic, decorada per multitud de fenòmens litogènics amb grans conjunts d’estalagmites.

En Victor Ferrer, en el seu extraordinari llibre sobre “Grandes Cuevas y Simas del Mediterraneo” vol I de Gibraltar a Catalunya Nord, ens ofereix un reportatge d’aquesta cavitat amb diverses fotos, que tal com és habitual, reflecteixen magníficament el paisatge subterrani d’aquesta singular sala-avenc.

Per la seva configuració i facilitats d’accés, és freqüentada per un creixent nombre de sortides d’iniciació i cursets. No tant sols paga la pena la visita, per les seves qualitats estètiques, sinó que permet molt bé el control pedagògic d’un gran nombre de persones.

1 comentari:

  1. Bon dia, corregiu "Pla" (sense accent), i la frase del text: "de la Catalunya del Nord, a les Corberes d’Òpol, ben a prop de les rosselloneses terres de la Catalunya septentrional". Un amic nord-català

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.