dissabte, 15 de desembre del 2007

Virunga 2007

Llegim a Mitteilungen, en l’article de Michael Laumanns, que l’expedició alemanya - nederlandesa a Ruanda Virunga 2007 ha continuat les exploracions dels tubs volcànics del país descobrint 10 noves cavitats amb un desenvolupament acumulat de 6 quilòmetres.

La descoberta més interessant ha estat la Ubuvumo Bwibihonga, localitzada en el sector de Kanzenze, en el nou districte de Rubavu (antigament provincia de Giseny) que amb els seus 4.530 m de recorregut passa a ocupar el primer lloc del territori.

Aquesta cavitat, tal com podem apreciar en la topografia, és un sistema complex de tubs paral·lels sovint de grans dimensions i excavats en dos nivells.

Els ensorraments dels sostres que segmenten la cavitat son nombrosos, però tots aquests “jameos” poden ser curt-circuitats per itineraris subterranis, de tal manera que el conjunt del sistema pot considerar-se com espeleològicament no segmentat.

Els exploradors manifesten que alguns ressalts, escalades i llaminadors, no han estat completament visitats a causa de...trobar-se infestats de ratpenats! Calculen que la colònia de quiròpters frugívors deu ser de l’ordre d’uns 100.000 exemplars.

Formes dels tubs volcànics
gràfic extret de la molt recomanable The Virtual Lava Tube


De la darrera erupció del Nyragongo en gener del 2002, he trobat aquesta interessant i pedagògica imatge que mostra la formació d’un petit tub sub-superficial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.