dissabte, 20 de maig del 2017

Forats a Cantacorbs. Rojals. (3).

...segueix de l'apunt anterior...

El "Túnel" de Cantacorbs.
L'anomenada inicialment pel Josu com L'Esmerda. evidentment no és cap cavitat bonica, però no deixa de ser un element singular dins d'aquestes cavitats que deuen el seu origen a la destrucció progressiva d'aquests relleus acinglerats.

Té una longitud de 20 metres i unes amplades des de 1 metre fins a 4 amb, un darrer pas estret entre blocs per sortir de nou a l'exterior. Tot el conjunt té el sostre format per una acumulació de blocs encaixats.

Accés
L'accés el fem partint de les proximitats de l'avenc de Cantacorbs, tot descendint el cingle per una escletxa entre blocs que ens condueix una petita canal amb força vegetació arbustiva.
Als pocs metres de descens ens apropem al costat dret on s'inicia una obertura en forma de passadís que ens condueix a la boca del túnel.
L'accés nord-oest és situa a les coordenades UTM ETRS89  X:342198, Y:4576988 i la boca SE a les coordenades X:342204 i Y: 4576970.
Sortint del túnel ens trobem als peus d'un vessant acinglerat en forma de semicercle on les caigudes de gran blocs formen una plataforma de gran blocs que més avall s'aniran transformat en un pedregram de menors dimensions. 
En aquesta acumulació de grans blocs, s'insinuen pasos generalment impracticables, excepte el de anomenarem l'Esquerdeta on en Toni el desgripà en els seus 6m de desnivell, en le coordenades X:342208, Y:4576954, situat a 15 metres de distància horitzontal des de la boca SE del Túnel.
Remuntant pels blocs superiors d'aquest amfiteatre e direcció norest podem accedir a la plataforma on s'ubica la sortida de l'Esquerda Gran.

Tot plegat en aquest sector tenim l'oportunitat de visitar diverses opcions de desintegració del vessant, des de un "avenc" estret que significa una primera etapa d'obertura d'una esquera dalt del cingle (l'Avenc de Cantacorbs) una més avançada on la separació del cingle ja ha donant lloc a la precipitació de panells rocosos i el seu enrunament caòtic en el fons de l'esquerdament (Esquerda Gran), i una nova etapa en que visitem un tipus de cavitat intersicial entre el caos de blocs resultat de la destrucció de cingle, com son el sector est de l'Esquerda Gran i el Túnel que contitueixen una etapa final des del punt de vista de penetració espeleológica ja que el següent estadi representarà el lliscament vessant vall de tot el pedregam deixant tant sols un amuntegament de blocs dispersos i caòtic, entre els que cada cop resultarà més difícil trobar alguna possibilitat d'infiltració com a l'Esquedeta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.