divendres, 16 de desembre del 2016

Grafits a les coves

La recent noticia recollida per La Vanguardia sobre grafits a l’Illa de Mona atribuïts als “conquistadores” m’ha donat peu a proposar que tots plegats reflexionem sobre les empremtes que deixem en les cavitats. Unes motivades per aconseguir una seguretat suficient (ancoratges) d’altres per les inevitables senyals de nostre pas (petjades), i malauradament també en forma de deixalles diverses (restes de carbur – avui, en desús generalitzat- , bivacs antics, graons, escales, passamans, pessebres, figuretes de fang, etc.) algunes, mes o menys justificades en algun temps però que no hem estat amatents a la seva retirada.

Avui al fil de la noticia de capçalera voldria centrar-me sobre els grafits que hem deixat com a mostra del nostre pas.

Probablement podem acceptar una inscripció amb el nom de la cavitat i si cal la signatura o sigles dels primers exploradors, raonablement en lloc visible però de la mida mínima. El mes dubtós és si per un afany de protagonisme les deixem anotades per demostrar que “hem estat aquí”. Especialment prescindibles en llocs on abunden d’altres signatures, que avergonyeixin i no fan sinó embrutar les parets.
Però és cert que les inscripcions suficientment antigues ens mostren unes visites que tenen la seva vàlua per determinar les històries de visites o exploracions.
Tot seguit trobareu dos articles, dels amics mallorquins, que han estudiat alguns exemples, de grafits històrics.

Anàlisi dels grafits de sa Cova des Pirata i de sa Cova des Pont (Manacor)
Antoni Pasqual i Maria Esperança Nicolau
Endins 29, 2006

La Cova Nova de Son Lluís (Porreres, Mallorca).
Notes sobre aspectes històrics i geoespeleològics.
Joaquin Ginés i Angel Ginés.
Endins 29. 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.