dilluns, 21 de novembre del 2016

Grallera de Cambrils

Aquesta és una de les cavitats explorades en la "Operación Solsonés" l'any 1964. Gràcies al retrobament pels companys de Sarawak que han subministrat informació actualitzada reflectida recentment en la corresponent fitxa a EspeleoÍndex i molt especialment les dades aportades pels amics Jordi Lloret i Floren Fadrique ens vam animar a fer-hi una visita el passat 10.11.2016, l'equip d'aquest Espeleodijous era format per: Ricard Alsina, Dolors Boter, José Hidalgo, Jaume Julià, Toni Robert, Antoni Torra i "Víctor".

Accés i situació
Ens vam retrobar al molt recomanable Can Cavall per esmorzar, prop de l’embassament de la Llosa del Cavall. 
Prosseguim en direcció a Odèn per la carretera L-401 i prop del coll del Boix ens desviem per una pista que surt a la dreta gairebé retrocedint. Ens aturem un moment per veure un cartell i mapa indicador de la Muntanya d'Alinyà i un altre que ens informa que ens endinsem a la Reserva Nacional de Caça Cadí. 
La pista d'uns 7 kilometres s’enfila cap al coll de Veça tot voltant el Tossal de Cambrils en direcció a la Muntanya d’Alinyà i als corrals del Sastre. 
Sense deixar la pista i abans d’arribar a Pratmajor en un tram pla i esclarit a la dreta del cami hi ha un solitari pal de fusta, dels de senyalització, però sense cartell. Just aquí deixem els vehicles. Planejant una mica cap a la dreta a uns 50 m de distància i voltant d'arbrat sobre la Grallera de Cambrils, també coneguda com la Bòfia de les Planelles del Boix.
Essencialment la cavitat està constituïda per un ample pou de 19 metres de vertical, al que segueix una rampa que finalitza a la cota de -31m.
En les exploracions del 64 és localitzaven unes acumulacions de neu i glaç que en la nostra visita havien desaparegut.

El descens es pot fer utilitzant els ancoratges naturals que ofereixen els arbres. Pel costat NE la vertical és aèria (pou de 19m) i pel SW, (la que nosaltres vam escollir) va fregant paret i esta descomposada per un ampli replà als -13m.

La rampa de fons està sembrada de troncs, restes ossis i deixalles diverses precipitades des de l'exterior. A la saleta final es concentren alguns espeleotemes.
Niu de gralla
Fractura i desplaçament un tram concrecionat

Mesures atmosfèriques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.