dijous, 13 d’octubre del 2016

Os Arnales (3)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Circuit per les sales superiors
Com hem pogut veure a l'esquerra del itinerari d'entrada hem vist cordes de nusos que possibiliten l'accés a un tram enlairat que culmina en la cota més alta assolida als +56m. Una part d'aquest trajecte conforma una balconada sobre el tram inferior.

El sector ennegrit
Trobem trams amb una forta coloració negra que podriem atribuir a la tinció per infiltracions de caràcter orgànic o per substàncies interposades, però hi ha casos en que no és tracta d'un tenyit si no d'una veritable intercalació, un filó de materials negres que podem esmicolar conservar tots el fragments aquesta coloració.

La falla
Una bona part de l'estructura de la cavitat s'ajusta al traçat d'aquest accident tectònic. En la sala podem observar la gran paret, el mirall de la falla i la bretxa de contacte.

Áltres detalls
Ja hem vist en imatges anteriors sequències d'excavació, diversos nivells, marmites, empremtes de corrent, etc. Aquí us mostrem alguns detalls.

Mesures atmosfèriques

Fauna

Recerca isotòpica
Al igual que en d'altres cavitats de la regió trobem mostres de les tasques que el Instituto Pirenaico de Ecologia i el Geoparque del Sobrarbe, estan duen a terme per avaluar els registres climàtics actuals i la seva variabilitat paleogràfica, Cal respectar aquest mostreig i esperem que aviat podrem anar documentant els resultats obtinguts.

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.