divendres, 15 de juliol del 2016

Cuevas de Seso. Boltaña (4)

...segueix de l'apunt anterior...

Tal com hem vist en els treballs presentats en els anteriors apunts, el sistema de Seso és situa en els materials calcaris amb foraminifers i intercalacions margoses de l’eocé inferior, que correspon al flanc oriental de l’anticlinal de Boltaña, amb un cabussament de 20-25º i amb un patró de facturació on domina la orientació 60-70E.
Les galeries conegudes és desenvolupen dins de l’estrat margós intercalat que té com a sostre i terra les calcaries.
El conjunt presenta dos trams explorables espeleologicament, la que podem denominar galeria superior té un eix longitudinal de 250 metres i un desnivell del 46 segons la topografia de Mas i Fuentes del GEB. L'accés al conducte és realitza per un ensorrament o colapse, la secció dominant té un aspecte trapezoïdal amb els talussos laterals asimètrics corresponents a la capa margosa. La presencia de espeleotemes és abundosa i caracteritza l’ambient subterrani amb una magnifica graderia de gurs de la que ens centrarem en el darrer apunt dedicat a alguns detalls morfològics que ens han cridat l'atenció.
En un tram proper a l'entrada hi ha establerta una colònia de ratpenats, el terra ennegrit i l'ambient pudoros, denoten la seva presencia que pengen del, sostre i en un petit conducte lateral. Al terra vam localitzar un exemplar mort que sembla prou recent.
...segueix en l'apunt de demà....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.