diumenge, 1 de maig del 2016

Miretades espeològiques (3)

Avui és un dia de festa doble, diumenge i la diada del Treball! Les espeleòlogues i els espeleòlegs també hem de lluitar i reivindicar pels nostres treballs! Doncs sí, encara que semblin d'una espècie a extingir, n'hi han espeleòlegs que treballen! I no em refereixo, exclusivament, als de la industria de les coves turístiques, sinó, especialment als que exploren, traginen, topografien, recerquen, desobstrueixen, cataloguen, publiquen, divulguen, ensenyen, fotografien, recol·lecten, investiguen, estudien, fan juntes i firmen papers...
(Motoso i Mension (1978) Forat d'os Planos de Rebilla (B-15) Sierra d'as Tucas, Tella-Sin, Osca. Fot.: D. Ferrer)  
ENDEVINALLA Nº 12
ELS FANTASMES DE LES COVES
Només començar a dedicar-me a les coves ja vaig sentir parlar de fantasmes, inclús vaig arribar a conèixer a molts d'ells! Em refereixo a fantasmes amb carn, os, i casc. Sí, són iguals que nosaltres mateixos! Però no és gens fàcil que els distingim a primera vista i que ens adonem prou aviat de les seves entremaliadures. Un cop que ens facin sucumbir, mai més ens els podrem treure de sobre! Jo des d'un bon principi ja vaig procurar de fer mèrits per arribar a ser d'aquesta categoria molt selecta. Però, a les coves són ben presents els fantasmes, encantades i encantats, les fades i els follets autèntics.
Segons la seva dependència de les coves es divideixen en: Troglobis, sempre hi són encara que n'hi han vegades que no els veiem, són al bar prenent birres, però els intuïm; Troglòfils, aquests fan segons quines coses dins de les coves i d'altres fora, i Trogloxens, aquests últims de tan en quan es fiquen dins de les coves i després els parlen d'això, tota la setmana, als companys, amics i familiars.
ON PODEM TROBAR ENCANTADES/ATS
1. Cova de les Encantades (Ripollès)
2. Cova de les Encantades (Alt Urgell)
3. Tuta de la fou de Bor (Cerdanya)
4. Mammoth Cave (EEUU)
5. Cova dels Encantats (Garrotxa)
6. Davant del mòbil
7. Encants de la plaça de les Glories (Barcelonès)
8. I/o...?
ENDEVINALLA Nº 14
CAMPAMENTS SUBTERRANIS
Es molt important l'establiment de campaments subterranis a l'exploració de cavitats que requereixen una llarga permanència dels espeleòlegs.
La comoditat fa pujar la moral i dóna forces per continuar. Encara que el pes i el volum del campament fa prescindir de molts materials que ens poden fer més agradable l'estada, sempre es bo aportar un detall personal.
No trobeu a faltar res en aquest campament, o potser n'hi ha algun estris que se'l podien haver estalviat?
Cova Barber, Cort o Transito (Tella-Sin) Des de que es va prohibir encendre foc a la muntanya, els espeleòlegs hem perdut el nostre principal sistema de calefacció central. A això hem d'afegir que, ja no vam poder gaudir més de l'únic àpat calent que ens podien permetre els espeleòlegs del proletariat, mitjons fumats i botes a la brasa (Fot. Canela)
ENDEVINALLA S/N
Què és això?
1.- Un cavall bernat tombat
2.- Un furóncol mal curat
3.- Una tempera de color marró
4.- L'apèndix copular d'un troglobi Aphaenops
5.- Una estalagmita atípica bipolar
6.- Un peugeot com una casa
7.- Un escuradents de l'home de les cavernes
8.- I/o ...?
Castellar del Vallès (2005) Dues mitges vies de l'avenc de la Ferla; Miret sense Canela i Torras sense Balart. Encara que una d'aquestes vies no va arribar fins l'any 2009 (Fot.: H. Moreno) Així, que ara aprofito per agrair públicament als companys que en dediquessin, sense avis previ, aquesta important escalada. Moltes gràcies!
ENDEVINALLA Nº 15
EL BALL A LES COVES
Abans a les coves i als avencs n'hi ballaven molt més que ara! La nostra preferida pista de ball era la d'Escuain. Vestits amb la goma del Turbo, tot era mullar-se i ja agafaven el ritme, sense esperar que comences l'orquestra a tocar. Ara amb els nous equipaments es balla menys, però el més fredolics continuen sent uns bons dansaires.
QUINA COVA ÉS?
1. Cova del Drac
2. Cova del Drach
3. Cueva de Nerja
4. Cova del Salnitre
5. Postojna Jama
6. Mammoth Cave
7. Cova d'en Manel
8. Cova de la Mort del Cigne

ENDEVINALLA Nº 17
CAVERNES DE LA XINA
Sí, tots sabem que a la Xina n'hi han moltes cavernes inexplorades, però fins que el Metro no arribi més a prop, no podrem anar en caps de setmana. Són, principalment, els turistes el que gaudeixen de les cavernes de Guizhou. Per començar a establir contactes pel futur, fora convenient conèixer el nom d'algun company/a espeleòleg/a del país.
COM PER EXEMPLE, EN...?
1. Xang-Pú
2. Shta-Lac-Tití
3. Pi-Lhi-Lha
4. Ping-Pong-Pung
5. Mao-Thosé-Xungu
6. Nij-Oho-Sé
7. Ho-Xum-Ino
8. Nikiski Lataska (Aquest és un ucraïnès que va emigrar a la Xina)
Encara que tard, ja hem rebut el catàleg dels nous dissenys de la moda primavera - estiu amb peces de roba intima per a espeleòlegs/espeleòlogues. S'ha de ressaltar que de nou tornen l'eslip pels nois i les picardies per les noies. 
ENDEVINALLA Nº 21
Empalmar.
Una de les sensacions més satisfactòries i properes a l'estasi que gaudeixen els espeleòlegs, és la d'empalmar.
Sobre tot, quan la unió es produeix alhora per dos grups que han entrat per forats diferents. Aquesta trobada, clara i neta. demostra una bona connexió.
Així, al casar les cavitats, al fruit de l'entroncament, el bategen com Sistema o Compleix.
Però, n'hi han vegades que els grups es creuen, sense arribar a trobar-se, com al cas de la foto.
Per cert, QUIN EMPALME ÉS AQUEST?
1. Cigalière (= cigala) - La Cigalera
2. Canals - Nubiola.
3. Bores - Borró.
4. Avenc de la Ferla - Falconera.
5. Avenc del Davi - Cova del Manel.
6. Pouetons de les Agulles - Cova del Salnitre.
7. Grallera Gran del Corralot - Cova Cuberes
8. Sistema Arañonera - Sistema Badalona

(1976) Sifó de la galeria Badalona de la  Fou de Bor, Cerdanya. Tomas Sánchez i jo (Fot.: Canela) En Tomas fou el primer membre del GEB que superà per primera vegada un sifó amb escafandre autònoma (Artiguo Baxo, 1975. Tella-Sin, Osca)

Elmír-Eté


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.