dijous, 30 de juliol del 2015

Prospecció per la Coma Oriola (1)

Prosseguint amb les recerques de la Dolors i el Toni per tal de localitzar cavitats des de la Cerdanya vam anar a Masella estació propera a La Molina i igualment força freqüentada en la temporada d’esquí.
Ja havien vist algunes boques penjades i en una visita preliminar van comprovar que no totes eren simples balmes, així el 16.07.2015 vam anar un grupet de l’Espeleodijous, erem :  Dolors Boter, Pere Castells, Miquel Nebot, Teresa Hernàndez, Jordi Perera, Toni Robert i “Víctor”.

Situació
La fesonomia original de la Comaoriola o Coma Oriola, ha estat profundament alterada per la impromta de l’estació d’esqui, ja que per aquesta vall discorre una pista. 
Aquests relleus a l'hivern, son un lloc solcat per les pistes d'esquí.
En l’època de la nostra visita en ple estiu i per tant fora de temporada, les excavadores, formigoneres, etc. han transformat extraordinàriament el llit de la conca ampliant-la i modificant els seus marges fent desaparèixer vegetació i sols originals, soterrant canalitzacions...
Regirant per la web he trobat aquest document on s'explica com cal actuar per fer obres d'aquesta magnitud en uns terrenys sota protecció mediambiental.

Acord de no aplicació d'avaluació d'impacte ambiental

  Accés
La Teresa botiqui en mà. No ha pogut esquivar un dels rocs que en trepitjar-los corren tartera avall.
Veient el mapa geològic podreu comprobar la complexitat d’aquest sector, morfològica, tectònica i litològica. Ens trobem en materials del trànsit del carbonifer i devonià: calcàries lutitiques, calcàries massives, calcàries griotte, calcoesquists, etc.
El sector prospectat
En aquesta etapa inicial ens hem dedicat a localitzar cavitats situades en el vessant esquerre de la vall, (sentit hidrogràfic), que com podeu veure resta ben caracteritzat en l'ortofoto. Accedim generalment a peu dels nombrosos relleus residuals remuntant les tarteres per situar-nos en les basses dels penyals que sovint constitueixen petits cingles. Encara resta per investigar algun sector al que probablement per l'escarpament del relleu caldrà accedir-hi des de les plataformes superiors.

... segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.