dimarts, 20 de gener del 2015

La cova de la Rabosa (4)



Helictites
Les helictites (també conegudes com excèntriques), son uns tipus d'espeleotemes policristal·lins que es formen als sostres i parets amb un creixement erràtic i, aparentment, a l'atzar. És el resultat del predomini de les forces de creixement dels cristalls sobre les forces hidràuliques que actuen verticalment a favor de la gravetat. Necessiten pel seu creixement un canal central que aporti l'aigua necessària. Creixen en totes direccions i en la seva formació hi participen diferents factors: girs dels eixos de cristal·lització, aparició de porus laterals, concentració d'impureses, presència d'ions diversos, tensions superficials, corrents d'aire,... essent la capil·laritat la responsable de la transmissió de l'aigua. Com altres espeleotemes erràtics, la seva generació requereix que el flux d'aigua sigui suficientment escàs com per impedir un goteig ràpid. El mot helictita prové del mot grec ἕλιξ, -ικος, que significa "espiral".
Darrerament amb un creixent gust pels petits detalls, hem anat cercant aquest tipus de formacions (ja hem deixat constància de que en Toni Robert s'ha convertit en un escrutador infatigable), però en la cova de la Rabosa no cal investigar gaire, son presents en múltiples llocs i a l'abast de tothom. Tot seguit us presentem algunes de les imatges que vam obtenir: disfruteu-les, meravelleu-vos en la contemplació de la seva fràgil estructura i tot gaudint-les contribuïm a la preservació d'aquest excepcional disseny de la natura subterrània.

Notes anteriors sobre la cova de la Rabosa a l'Espeleobloc:

2 comentaris:

  1. Gracies per la tasca de difussió del nostre patrimoni. Tant aprop i tan desconegut.

    ResponElimina
  2. No deixa de sorprendre'ns les capricioses formes de les excèntriques. Bones captures.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.