dimecres, 19 de febrer del 2014

Mines de Cercs i Peguera (5)

...continua de l'apunt d'ahir...

Seguint el nostre itinerari, camí de les mines de Peguera, passem per l'extraordinari jaciment paleontológic de Fumanya, avui dia encerclat, protegit i amb un edifici centre de interpretació.


Jaciment peleontològic de Fumanya
D’entre els molts jaciments amb restes de dinosaures que tenim al país, el de Fumanya és el més important. Situat a Vallcebre (Berguedà), és un dels jaciments de dinosaures més important d’Europa.

De fet, es coneix com a conjunt paleontològic de Fumanya a un seguit de 5 jaciments: Fumanya Sud i Fumanya Nord, Mina Esquirol, Mina Tumí i Coll de Pradell.

L'any 1985 durant l'explotació de carbons a cel obert portada a terme per Carbones de Berga SA, van deixar al descobert un important jaciment de petjades de dinosaure, sobre una paret de calcàries inclinada uns 60º al límit oest de l'explotació.
La troballa de les primeres petjades, o en el seu nom més tècnic icnites, fou el 1985 quan la família Viladrich d’excursió a la zona observa uns clots en una paret de la mina de Fumanya Sud. Per la forma i ordenació de seguida sospiten que són petjades d’animals. Donat que en zones properes ja s’havien trobat fragments d’ossos de dinosaure, van pensar que la troballa podia ser important. De seguida es posen en contacte amb l’Institut Paleontològic Miquel Crusafont de Sabadell. I a partir d’aquí s’inicia l’estudi d’aquest jaciment i la troballa dels altres
Sobre aquesta enorme paret es poden observar una gran quantitat de forats, la majoria alineats, son les petjades dels dinosaures que fa milions d'anys van viure a casa nostre. Formen rastres de fins a 80 metres. Alguns rastres estan molt pròxims entre ells i segueixen una direcció paral·lela, per la qual cosa podem deduir que caminaven junts. La major part de les petjades pertanyen al grup dels sauròpodes anomenats Titanosaures.
La impressió deixada per les potes de darrera es allargada amb una longitud de 65 cm, mostren marques d'urpes i son més grans que les deixades per les potes del davant, que son més amples que llargues, uns 55 cm i no mostren marques d'urpes. Aquesta morfologia es correspon amb l'anatomia dels Titanosaures










...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.