dilluns, 23 de setembre del 2013

La cova de l’Angel a Begur

L’Angel Cobo del Club Excursionista Els Perduts de Begur tot  cercant una cavitat que havien explorat anys enrere uns companys de Palafrugell, localitza una esquerda a peu de carretera prop del Puig de Son Ric que està sent utilitzada com a clavegueram d’una edificació de la propera urbanització. Fetes les oportunes gestions amb les administracions adients aconsegueixen reconduir la conducció alliberant la cavitat de la funció d’abocador. 
Angel Cobo
Juntament amb els seus companys condicionen l’accés a la cavitat i la protegeixen amb una tanca i pany. Tot seguit emprenen una tasca de desobstrucció i buidat de sediments d’aquesta petita cavitat que en el seu estat actual podríem atribuir-li una fondària aproximada de 10 metres i un recorregut d’uns 50m.
En Javier García també dels Perduts, ens oferí la possibilitat de visitar la cavitat, i així, tot quadrant agendes ho vam fer el 19.09.2013 amb el següent grup dels dijous: Dolors Boter, Jaume Julià, Jordi Perera, José Hidalgo, Montse, Josep Pastor, Pere Cantons, Pere Castells, Ricard Alsina, Toni Robert, Toni Torra, i “Víctor” .Evidentment que vam compartir la visita amb aquests excel·lents amfitrions begurencs que son l’Angel Cobo, l’Anna Dalmau i el Javier García, als que aprofitem per donar-lis les gràcies i encoratjar-los a seguir amb la recerca de cavitats pel seu estimat territori.
Anna Dalmau
Detall de l'obra realitzada en la boca
La cavitat excavada en les calcàries grises del Cambrià, presenta un pou d’entrada d’uns nou metres, que constitueix l’espai més gran del fenòmen, en la seva base seguint la mateixa fractura generatiu a ambdos extrems es desenvolupen unes petites galeries que resten penjades a prop de tres metres del terra, evidenciant que s’ha buidat el terra que les donava continuïtat. El sector SW resta obturat per sediments fins i blocs als pocs metres. Pel contrari la prolongació NE és resol per ressalts i conductes de petita talla que permeten diversos itineraris superposats, és en aquest sector on es desenvolupa un bonic procés litogènic amb diverses coloracions des del blanc més pur fins les diverses tonalitats ocres característiques de la biodegradació de matèria orgànica dels àcids húmics.  
Javier García

Fauna

Detalls de les concrecions

Vídeo d'en Javier 

Com heu pogut veure, tot i ser una cavitat petita presenta nombrosos racons que permeten fer multitud de fotos que representen punts de vista diferenciats per cada fotògraf; en aquesta ocasió érem tants que ha resultat difícil fer una selecció breu i equilibrada.
Malauradament l’ensulfatament pel vessament de les piles dins del distanciomètre ens impediren realitzar la topografia que resta pendent per a una propera ocasió. 

2 comentaris:

  1. Doncs, si que dona de sí la coveta. En 50 mts, hi ha prou tema per fotografiar. Bona feina.

    ResponElimina
  2. Impressionant reportatge de la cova de l'Ángel!! La veritat es que Begur és un dels indrets amb més mágia de la Costa Brava!!

    Salut!!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.