dilluns, 8 d’octubre del 2012

Avencs de Can Ramonet i Vallaric

L’objectiu principal d’aquestes visites era contribuir al projecte d’estudi filogenètic de la variabilitat dels coleopters cavernícoles, centrat en els troglocharinus del Garraf. 
  
Fou el passat dijous 04.10.2012 quan vam anar a davallar dues cavitats situades en el vessant occidental del massís. Ens vam aplegar disset amics del grup dels dijous (Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, Jordi Comas, Julià González, Tere Hernàndez,  José Hidalgo, Jaume Julià, Miquel Nebot, Josep Pastor, Jordi Perera, Montse Roca, Juli Serrano, Toni Torra, Jordi Trujillo,  JM. Victòria i Manel Vizuete)

Malauradament no vam localitzar cap exemplar d’aquests insectes, tot abundant en una sorprenent hipòtesi: aquest sector del relleu no està colonitzat! S’ens escapen quines son les causes, ja que no sabem identificar fronteres geològiques, estructurals, climàtiques, etc. suficientment diferents per les que puguem explicar aquesta absència.  

Avenc de Can Ramonet
Situada en la vessant esquerre del Fons de les Llenties, a uns 15 m per sobre del seu llit. La cavitat, queda quasi a la meitat del camí de Can Ramonet al mas de Casa Nova.  Venint des de la pista des d’on veiem les runes de Can Ramonet, cal seguir fins al seu final, tot just  a l’inici d’un camp llaurat. El vorejarem per l’esquerra fins un corriol, fitat al seu inici, que ens duu  al costat mateix d'una barraca de pedra seca tipus iglú que és situada enfront mateix d'un tributari que baixa per l'altre costat de la riera. La cavitat es troba a uns 20 metres a l’esquerra d’aquesta edificació.

L'entrada de l'avenc, obturada per un gran bloc que deixa una obertura de poc més de 60 cm, és una opció sinò selectiva, si prou incomoda per que desistisin una bona colla dels presents. Superada l'estretor, segueix un pou acampanat de 27m de vertical. La seva planta allargada de12x6 m està composta per una rampa de petits productes clàstics. El tram inferior del pou, que resulta fàcilment visible des de la planta, està entapissat per una gran quantitat de concrecions. Tot i que hi ha força material trencat, la veritat és que encara hi ha una profusió d’espeleotemes que  no és freqüent en aquest massís.


Avenc del Vallaric
 Les coordenades que vam anotar son UTM ED50 X 402974 i Y4568430
El pou d'entrada, de 52 m, obre la seva boca a una esquerda de 3 x 1 m. A -40, just a l'inici d'una forta rampa, trobem al costat est un conducte baix i amb fang que comunica amb una cambra irregular que porta fins a una saleta amb el terra cobert de blocs. A la cota -61 comença la Via del 87, amb un pou de 14,5 m; continua la cavitat amb un pou estret, de 23 m de fondària, que a la meitat permet, mitjançant un curt pèndol, assolir una esquerda estreta per on s'arriba fins a un exigu pou de 13 m, lloc on trobem la màxima fondària als -113m.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.