dissabte, 10 de novembre del 2007

Topografia del Pozo Azul


Des de fa un parell d'anys, un conglomerat d'espeleosubs de diferents
procedències està portant a terme un nou aixecament topogràfic de la
cavitat subaquática de major longitud de la península iberica, el Pozo
Azul
, situat a Covanera (Burgos).

Un membre de la SIE participa en l'aixecament topografic i és qui coordina els treballs de topografia.


Simultaniament l'espeleosub britànic Jason Mallinson del Cave Diving
Group
amb la col.laboració de l'equip que efectua la topografia, està
realitzant diferents puntes d'exploració al segon sifó, on ja s'ha arribat als 3.530m de penetració i una fondària maxima de -71m.


El recorregut total de la cavitat arriba ja als 4530m, repartits en 700m del primer sifó, 300m de galeria aeria de l'anomenada "Burbuja" i 3530m explorats al segón sifó.


Aquest passat cap de setmana del 3/4 de Novembre s'ha donat per acabada la presa de dades de les ultimes seccions del primer sifó, i en aquesta nota presentem unes imatges de la topografia en volum generada amb el programa Survex.



Informació subministrada per en Josep Guarro

divendres, 9 de novembre del 2007

Lechuguilla Virtual

Amplieu la imatge!


La Lechuguilla Cave, amb els seus 196.034 m de recorregut i 489,9 de desnivell, situada a l’estat de Nou Mexic és una de les cavitats més importants dels USA...i del món.

El seu interès no es deu tant sols per la seva extensió, sinó per una original espeleogènesi i sobre tot per la seva extraordinaria bellesa.

Se la coneix com la cavitat més bonica del món, que vàrem poder abastar-la en la publicació d’un llibre amb fantastiques il•lustracions: “Lechuguilla Jewel of the Underground” i tambè les aventures de la seva exploració en “Deep Secrets, the discovery and exploration of Lechuguilla Cave”


Recentment s’ha editat un molt recomanable CD multimèdia sobre la Lechuguilla que permet la visita virtual de la cavitat amb 20 panorames seleccionats amb visions interactives de 360º (es posible “moures” per les fotos circulars)i completar un recorregut per la cavitat, que d’altra manera es molt difícil d’efectuar ja que per preservar la fragilitat extrema d’alguns sectors, el règim de visites espeleològiques es molt selectiu i condicionat a la realització d’algun treball que els coordinadors considerin necessari.


En aquest post us presentem tres còpies de pantalla -fragments- del CD (la foto de capçalera i dos dels mapes de navegació), que són només un pàl•lid reflex del que ofereix el producte original.

Aquesta interesant aplicació denominada 360 Degrees of Lechuguilla Cave, forma part del projecte Panoramic Virtual Tours of Natural Parks and Monuments, del que ja s’han publicat set titols, del que també es espeleo-recomanable el volum corresponent a la Carlsbad Caverns National Park.

A continuació podeu veure dos vídeos procedents de YouTube.



dijous, 8 de novembre del 2007

Sílex trencat


La imatge capta uns 40 centímetres d’una plataforma calcària horitzontal a Vernera.

Es mostra un nòdul de sílex trencat per una fissura en un camp de rascler.

Fàcilment observareu que l’esquerda, que ha actuat posteriorment a la generació del nòdul, presenta un doble moviment de separació horitzontal i vertical.

Constitueix una bona visualització dels moviments neotectònics que afecten el massís.


Amb aquesta foto iniciem una sèrie d’imatges comentades sobre petites formes del carst.

dimecres, 7 de novembre del 2007

El registre climàtic en estalagmites del Pacífic


Quan Kim Cobb i Jud Partin de la Georgia Tech ha volgut entendre els mecanismes que impulsen el canvi climàtic, enlloc del tradicional procediment d’extreure mostres de les geleres de Groenlàndia o de les planures gelades de l’Antàrtida, han estudiat el concrecionament de les coves tropicals del Pacífic a l’illa de Borneo.


Com és que el clima de la terra canvia “de repent” i en diversos episodis durant els darrers 25.000 anys?.

Les estalagmites constitueixen un registre d’alta resolució de l’evolució climàtica en aquesta selva equatorial.

La zona tropical representa avui un paper de gran importància en la configuració anual de les variacions del clima en tot el món. També el seu paper en passat ha estat important i potser ha estat dirigint els processos que les mostres dels gels de l’hemisferi nord i el sud, amb les seves pròpies pautes, semblaven divergir.

Aquestes investigacions a la cova Gunung Buda, en tres conjunts estalagmítics, durant els anys 2003, 2005 i 2006 és el primer estudi realitzat en coves del Pacífic tropical per tal d'esclarir l'evolució de les variacions climàtiques mundials.


Aquí teniu l’enllaç a la pàgina de la Georgia Tech on s’informa d’aquesta investigació.

dimarts, 6 de novembre del 2007

Espeleo e-learning


El GES de la S.E. de Malaga, ha estrenat la seva nova pàgina web amb vocació de “portal”, i l’estrella és un projecte de “e-learning”, per facilitar l’aprenentatge a distància i tutoritzat d’algunes disciplines espeleològiques.

La idea realment es engrescadora, la realització, pel que he vist, encara resulta incipient.


Aquesta “Escuela Abierta de Espeleología” que presenten com la primera plataforma formativa "On-Line" d’Europa, (s’entén que espeleològica) ha estat possible gracies al patrocini de la Conselleria d'Innovació, Ciència i Empresa de la Junta d’Andalusia.


Es desenvolupa en un entorn GNU (software lliure) creat per Martin Dougiamas.

Moodle és aquesta plataforma de suport a cursos amb recursos per administrador, tutor i alumnes.

El disseny es basa en les idees del constructivisme en pedagogia que afirma que el coneixement es construeix en la ment de l’estudiant en lloc de ser tramés sense canvis a partir de llibres o ensenyances i en l’aprenentatge col•laboratiu.

Un professor que opera des d’aquest punt de vista, crea un ambient centrat en l’estudiant que li ajuda a construir aquest coneixement amb base en les habilitats i coneixements propis, en lloc de simplement, publicar i transmetre la informació que es considera que els estudiants deuen de coneixer.


La meva experiència en el disseny i tutorització d’un aula virtual (en l’entorn empresarial) és que el seu èxit, resideix en un 40 % en la qualitat dels materials que s’ofereixen i un 60% en la interactivitat, autoavaluació sistemàtica, seguiment i tutorització efectiva. Es tracta d’un repte molt exigent.

Ara cal crear continguts veritablement interessants, comptar amb tutors amb dedicació i vocació, per garantir un resultat acceptable. Endavant!

dilluns, 5 de novembre del 2007

Pozo Alfredo


Les concrecions que trobem decorant les cavitats calcàries obeeixen habitualment als dipòsits de precipitació de les aigües saturades en carbonats, també apareixen a les cavitats volcàniques, on no hi participa el procés de filtracions, sinó el de fusió de la lava del sostre ja refredada, i reescalfada per les colades roentes que circulen pel tub subjacent.

Tot i que els mecanismes siguin molt diferents, al final les formes resultants tendeixen a apropar-se, és el fenomen dit de convergència de formes.

Pues bé avui us presento un altre cas singular: la "Cámara de los vitriolos" replena de estalagmitas i estalactites, on el sofre forma el groc, el ferro el vermell, el coure el blau, i la combinació d’aquests colors i els diferents graus d’oxigenació per microorganismes forma un veritable regne multicolor, localitzat en una bossa natural dins d’una explotació minera a la onubense localitat de Minas de Riotinto.

Es tracta del denominat Pozo Alfredo situat a 500 metres de fondaria. S’accedeix per l’excavació de la Corta de la Atalaya, i en el seu interior a 60º de temperatura és desenvolupa un mon mineral espectacular de concrecions tintades de tots els colors.

diumenge, 4 de novembre del 2007

Imatges espeleo en 3D


La Federació Rumana d’Espeleologia i Parc Natural Apuseni han publicat aquest llibre de 32 pàgines de mapes i fotos 3D de tres conegudes cavitats de les Muntanyes d’Apuseni

Cave Bears: Cavitat amb gran quantitat de concrecions.

Scarisoara Glaciar Cave: Glacera subterrània amb 75.000 metres cubics de gel.

Vartop Cave: Amb l’empremta humana més antiga, datada en 62.000 anys.


Format de 18,2x25,5 cm, inclou ulleres. Preu a SpeleoProjects 11 euros.


A la xarxa es poden trobar imatges 3D d'altres cavitats (Kondana Caves) i recordem que a la revista Subterránea (FEE) núm 23 del 2005 Jabier Les publicà un interessant article "La fotografía espeleológica en 3D" amb forces il•lustracions.